Segítség, Belgiumban kezdi gyermekem az iskolát!

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Avagy tanév eleji szorongás-robbantási módok külföldön élőknek[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”yes” lightbox_image=”http://www.magyarrahangolva.hu/wp-content/uploads/2016/03/stress-391654_1280-300×176.jpg” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]2014. szeptember 4. csütörtök van, és ma már minden belga iskolába járó gyerek elmondhatja, hogy túl van az első tanítási napon.  A legszerencsésebbek csak ma kezdtek, mint az én lányom is, a legtöbben viszont már hétfőn beléptek az iskolakapun.

Meglepően nyugodt volt az idei nyári szünetünk utolsó hete, mintha nem is érne véget ez az esős, de édes vakáció soha. Élénken emlékszem azonban még arra, amikor egy nappal az iskolakezdés előtt megérkeztünk Brüsszelbe, és gyomrunkban óriási gombóccal indultunk neki az iskolának. Szorongás, izgalom, sőt még félelem is volt bennünk.

A külföldre költözés komoly mérföldkő és nagy változást hozó esemény egy család életében, kiváltképp, ha ez a lakhelyváltás az iskolai vagy az óvodai évkezdés előtt történik. Nem csak gyermeked, de még te sem tudod igazán, hogyan is érzel ezzel az egész nagy változással kapcsolatban. Kavarognak a gondolatok a fejedben. Azt sem tudod, mihez kapj, és már kezdődik is a tanév.

 

 Íme, 13+1 tanács tőlem, ami megkönnyíti a szeptemberi tanévkezdést, és csökkenti a gyermek szorongását

 • Belegondoltál abba, hogyan magyarázza el gyermeked az iskolában, ha ki kell mennie a mosdóba, vagy szeretne kérni még egy szelet kenyeret az ebédlőben, esetleg kérdezni akar valamit az órán? Ugye milyen stresszes helyzet lenne ez még nekünk felnőtteknek is? Mintha egy marslakó lenne a Földön.

[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”yes” lightbox_image=”http://www.magyarrahangolva.hu/wp-content/uploads/2016/03/aliens-275791_1280-300×169.jpg” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

 •  Próbáljátok elképzelni azokat a szituációkat, amelyek előfordulhatnak majd vele a nap folyamán az új közösségben. Beszéljétek meg együtt, hogyan lehet ezeket megoldani, sőt el is játszhatjátok otthon! Óriási önbizalmat ad neki, ha az eljátszott szituációkat fel tudja idézni a nap egy-egy pontján. Nélkülözhetetlen ez a technika, ha még nem beszéli egészen jól a helyi nyelvet.
 • Tudja egyáltalán, meddig kell az óvodában vagy az iskolában maradni? Mondd el neki, hogy mi lesz a napi program, hogy tudja, hogy mire számíthat.
 • Írjatok együtt napirendet! Ebben legyen helye az iskolán kívüli sport-, zene- és különóráknak. A jó napirend egy olyan biztos hátteret ad a gyermeknek, ami az új helyzetben önbizalmat és kiszámíthatóságot ad, csökkentve ezzel a szorongást. Szerepeljen a napirendben az is, hogy mely napokon foglalkoztok a magyar nyelv fejlesztésével. Fontos, hogy ezt ne teljesen egyszerre kezdjétek a helyi iskolai tanévvel. Először hagyd őt beilleszkedni az iskolába és óvodába, majd amikor már úgy látod, hogy ott megtalálta a helyét, akkor kezdjetek bele a magyar nyelv játékos tanulásába.

[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”yes” lightbox_image=”http://www.magyarrahangolva.hu/wp-content/uploads/2016/03/clock-338531_1280-300×200.jpg” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

 • Ismerd a gyermekedet? Persze, biztosan te is sokat olvastál az iskolaértettségről, és arról, hogy egy alaptesztet te is meg tudsz vele csinálni otthon. De nem elég a biológiai és pszichés érettség. Nem elég, ha meg tudja mutatni a testrészeit, ha tisztában van vele, melyik a jobb és bal keze, ha tud tizenöt percig nyugton ülni és koncentrálni, vagy, ha fizikailag elbírja a táskát. Nagyon fontos a harmadik terület, a szociális érettség is. Alapvető tehát, hogy legyen önálló, legyen feladattudata, ne igényelje a folyamatos szülői felügyeltet – na, jó, ebben az utolsó pontban bizonyos ideig kivételt tehetünk. Ha szociálisan is érett a gyermeked, akkor sokkal könnyebben beilleszkedik az idegen közösségbe külföldön is, hiszen megoldásai vannak ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, még ha a nyelvet nem is érti tökéletesen. Ismerd meg a gyermeked!
 • Adj neki időt, azaz légy TE türelmes! Nagy változás ez gyermekednek. Még hazai körülmények között is szorongást okoz a tanév kezdése az iskolásoknak, óvodásoknak. Egy idegen országban az megsokszorozódik.

[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”yes” lightbox_image=”http://www.magyarrahangolva.hu/wp-content/uploads/2016/03/camera-160111_1280-300×300.png” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

 • Ha nem akarja, akkor ne készíts róla fotót az iskolában, óvodában. Tudom, hogy nagyon jó lenne ezt megörökíteni, de a gyermeked akarata ellenére ne tedd! Ez ugyanis csak fokozza a szorongását az első külföldi iskolai napon.
 • Legyél neki a pajzs, adj neki biztos hátteret! Hogyan? Minden nap menj elébe az iskolába, még akkor is, ha a helyi gyerekek már egyedül járnak haza. Engedd, hogy akár az utcán is a nyakadba borulhasson, ha sírásban tör ki egy nehéz nap után! Ha van rá mód, menjetek haza gyalog, és ez idő alatt is beszélgess vele olyan témákról, amelyek megnyugtatóak számára. Kérdezd meg, mi történt a nap folyamán, mi volt az uzsonna, mi tetszett neki aznap, stb. Vagy hagyd békén, és csak csöndben sétáljatok haza.
 • Te, mint szülő légy magabiztos! Ha a gyerek érzi rajtad a bizonytalanságot és a félelmet, akkor hogyan lehetne ő félelemmentes.
 • Hazaérve azt látod, hogy nehezen oldódik, még mindig szorong? Menjetek ki a közeli parkba vagy a játszótérre és hagyd mozogni, ugrálni, futkározni. Még az is lehet, hogy megismerkedik olyan gyerekekkel, akik később barátaivá válnak. Ne felejtsd el, hogy játék közben tanulnak a gyerekek a legkönnyebben – nyelvet is.

[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”yes” lightbox_image=”http://www.magyarrahangolva.hu/wp-content/uploads/2016/03/park-191585_1280-300×185.jpg” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text]

 • Segíts neki a házi feladat elvégzésében! Te sem vagy még toppon a helyi nyelvben? Nem baj, vannak tantárgyak, amelyek csekély nyelvtudással is mennek (ilyen például a matek).
 • Egyáltalán nem tudsz segíteni neki az otthoni tanulásban?  Akkor hívj hozzá magántanárt, de olyat válassz, aki neki is szimpatikus! Ez a tanév kezdetekor plusz kiadás, de én inkább azt mondom, ez befektetés. Hidd el, a gyerekek nagyon könnyen és gyorsan tanulnak. Bizton állíthatom, hogy érezni és látni fogjátok, amikor már büszkén és magabiztosan megy az iskolába, és nem lesz nyelvi nehézsége.
 • Nincs lehetőséged magánórákra? Akkor válassz neki olyan iskolát, óvodát, ahol külön programmal segítik azokat a gyerekeket, akik nem beszélik, vagy nem jól beszélik az ország nyelvét. Belgiumban az iskolák és az óvodák felkészültek a nagyszámú külföldi érkezésére, ezért bátran menj oda az igazgatóhoz, vagy az osztályfőnökhöz ezzel a kéréssel.
 • Ha van lehetőséged rá, akkor keress magyar közösségeket, ahol a gyermek megismerkedhet és beszélgethet, játszhat más magyar gyerekekkel. Ha látja, hogy nem ő az egyetlen, aki ilyen helyzetben van, csökken a szorongása.
 • Emlékeztesd és emeld ki azokat a jó tulajdonságait, amelyek segítik őt az új környezetbe beilleszkedni (pl.: könnyen barátkozik, képes koncentrálni minden körülmények között, stb.)!

+1 Csinálj rutint, szokást ezekből, és ha minden nap megteszed, a gyerek és a család is túléli a külföldi iskolakezdést.

Sok sikert!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_sharing tagline=”Ha tetszett, mutasd meg másnak is!” tagline_color=”” title=”” link=”” description=”” pinterest_image=”” icons_boxed=”” icons_boxed_radius=”4px” box_colors=”” icon_colors=”” tooltip_placement=”” backgroundcolor=”” class=”” id=””][/fusion_sharing][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”zoomin” columns=”4″ number_posts=”4″ offset=”” cat_slug=”” exclude_cats=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” excerpt=”no” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/fusion_recent_posts][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”3_4″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]Ne maradj le ingyenesen letölthető tartalmainkról sem ![/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_button link=”” color=”default” size=”” stretch=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”” class=”” id=””]KÉREM![/fusion_button][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.