Szia, én Dóczi
Ilona vagyok

A külföldön élők magyarra hangolója. A magyar nyelv felfedezésében és megőrzésében segítek a külföldön élőknek, hogy a magyar tanulás élmény, játék és szórakozás legyen. Olvass tovább, ismerj meg!

Más megközelítést alkalmazok, mint a legtöbb „szakértő”, ezért is választanak engem 🥰

A gyakorlat nem minden

Nem hiszek a 100% gyakorlatban. 30 éves tapasztalat és a megannyi siker mögött az látszik, hogy az elmélet elengedhetetlen. Egy ház építésénél is szükség van megértésre, tervekre.

Példakép szeretnék lenni

Nem az íróasztal mögül tanítok. Nekem is van gyermekem, és átéltem már a kihívásokat, amikkel küzdesz. 870+ tanítványomnál értem el sikert, ami egyáltalán nem véletlen.

Személyreszabott oktatás

Nincs sablonos tanulás nálam. A nyelvi szintet és kort is figyelembe veszem. Rengeteg féle, változatos és izgalmas módszert alkalmazok arra, hogy átadjam a tudást és az értéket.

Dóczi Ilona – Magyarra Hangolva​

Gyermekedet én hangolom magyarra

Nekem is van gyermekem, akinek szüksége volt a segítségre és teljesen megértelek most Téged, tudom miken mész keresztül. 

Célom, hogy a külföldön élő családok gyermekei is könnyedén és szórakozva tanulják meg ezt a szép nyelvet. Sok példát, képet hozok Belgiumból, (én ott élek), amik használhatóak akkor is, ha másik országban élsz. Ha külföldön élsz, segítek neked, hogyan tanítsd a gyermekednek a magyar nyelvet, vagy megtanítom neki én. 

A szerelem is egy megmagyarázhatatlan csoda

Miért bíznak bennem bekötött szemekkel?

Ahogyan a jó zenésznek sem elég önmagában a tehetség, úgy elmondható, hogy egy jó oktatónak is a tapasztalat mellett számos képességet szükséges fejlesztenie, hogy tanítványai sikeresek legyenek.

Mik tehát az erősségeim és miért bízhatsz bennem bekötött szemekkel?

Hogyan váltam egy álmodozó fiatalból, nemzetközileg is elismert szakértő oktatóvá?

Átböngészted a honlapot, tehát fontos neked gyermeked magyar nyelvi fejlesztése, de még nem tudod, hogy miért is bízzál meg bennem? Íme:

Az álmodozás nekem nem volt elég

Mindig is tanító néni szerettem volna lenni. Emlékszem még a nyári szünetekre, amikor a hőség miatt a hűvös lakásban töltöttük a napokat. Pillanatok alatt átvarázsoltuk a konyhát tanteremmé: a hokedli megtette széknek, az ebédlőasztal pedig remekül viselte az iskolai pad szerepét. Néhány baba, plüssállat és a barátnők. Ennyi szinte elég is volt. Nagy műgonddal elkészült az ellenőrző könyv is írólapból. Rá a név és az osztály, és kezdődhetett is az óra. Ezek voltak az én első lépéseim a tanítóság felé.

Később, az általános iskolában már az osztálytársaknak segítettem egy-egy dolgozat után a javításban. Tudod, a füzetnek csak a bal oldalára lehetett írni a fogalmazást, a jobb oldalra meg a tükörjavítást.

Sosem fogom elfelejteni, hogyan szerettem bele

A gimnázium évei alatt sem tértem el attól a célomtól, hogy tanítsak. Harmadik osztálytól a töténelem és magyar irodalom fakultáció volt a legnagyobb kihívás és egyben szerelem is számomra. A hatalmas töri terem katedrájára állni és előadást tartani már októberben. Na ez az, amit soha nem felejtek el! A lábaim remegtek, a papír reszketett a kezemben, a hangom el-elcsuklott. De bevallom, élveztem. Nem csak azt, hogy ott álltam, és átadhattam a tudást, hanem már előtte a felkészülést is. Túrni a szócikkeket a lexikonokban, kutatni a könyvtárban – ezek is lehetnek szép dolgok! Nekem azok voltak. A gimiből egyenes út vezetett a tanítóképzőbe, és 1988-ban sikerült megvalósítanom gyerekkori álmomat. Elkezdtem tanítani.

Beszippantott a felnőttképzés és az életem fenekestől felfordult

Tíz évvel később beszippantott a felnőttképzés, így lettem andragógus. Na nem olyan, aki elvégzi ezt a szakot a fősulin, és pont. Hanem olyan, aki csinálja. Tervezni, szervezni, fejleszteni, tanítani, ezek mind-mind benne voltak a felnőttképzési munkámban. Szerettem. Nem mellesleg, a mester szintű andragógus diplomát is megszereztem.

2011-ben a férjem munkát kapott egy számítástechnikai cégnél Belgiumban, azóta élünk itt, Brüsszelben. Az életem fenekestül felfordult, de élveztem. Élveztem, mert ekkor a tízéves lányunk házitanítója lehettem. Egy anya, akinek új szerep adódott. Voltak nehéz időszakok, átéltük az ekkor szokásos dolgok mindegyikét: nyelvi nehézségeket a suliban, a kulturális sokkot, esténként és hétvégenként pedig a felkészülést a magyarországi magántanulói vizsgára. De sikerült, a módszerem bevált.

Külföldön élő szülőket és gyermekeket kezdtem el tanítani

Ezért döntöttem már akkor úgy, hogy a Belgiumban élő gyerekek szüleinek segítek abban, hogy stresszmentesen, egyéni igényekre szabottan, játékosan tanítsam az anyanyelvet, és ezzel értékes időt spóroljak a külföldön élő szülőnek.

Hiszem, hogy az irodalomnak meghatározó szerepe van az érzelmi élet és a kreativitás fejlesztésében, az anyanyelv jó ismerete pedig olyan magabiztosságot ad, amely segít a gyermekekre váró mindennapi feladatok könnyebb teljesítésében akár külföldön is.

Az utat kitapostam, te csak kövesd!

Tartozz egy csapathoz, ahol a magyar nem ciki!

Milyen releváns végzettségekkel rendelkezem?

Oklevelem van arról, hogy gyermeked magyarra hangoljam

Sokat írok arról, hogy mennyit jelent a tapasztalat az oktatásban. Viszont azt se felejtsük, hogy a siker csak biztos elméleti tudásra tud alapozni. Tekintsd meg a témába vágó bizonyítványaim:

Vélemények

Szülők, tanárok és gyermekek őszinte véleménye rólunk

Olvasd el, hogy miket gondolnak rólunk azok, akik már részt vettek egyik programunkon. Minden egyes itt látható vélemény valós és tükrözi az élményt és a minőséget.

Borbély Krisztina
Brüsszelből
Read More
„Ilona nagy segítség számunkra a dolgos hétköznapok útvesztőiben. Heti rendszerességgel tanul – tanulási nehézségekkel küzdő -2. osztályos kislányunkkal, nagy részt vállal abban, hogy győzzük a kemény iskolai kihívásokat. Remek érzékkel tapint rá a gyenge pontokra és játékos feladataival jól tudja gyakoroltatni azokat. Ami a legfontosabb, hogy a kislányunk szívesen tanul vele.”
Lexi
5 éves – Brüsszelből
Read More
“Cirkuszokról beszélgettünk, színeztünk, bekarikáztunk. Ragasztottunk színeket papírra. Fújtunk lufit, fújtunk buborékot. A tízórai és az uzsonna finom volt, ettünk vaníliás muffint. És keksz is volt. Mikor lesz újra ez a stage?”
Zsombor Kati
Brüsszelből
Read More
“Több család is ajánlotta nekem Ilonát, ahol ő tanítja a gyerekeket. A kisebbik lányunk minden alkalommal nagyon lelkesen várja őt. Nemsokára a nagyobbik lányunkat is Ilona fogja tanítani, akit felkészít a magyar szekció felső tagozatára. Családunknak nagyon fontos a magyar nyelv elsajátítása, ápolása. Ilona nagy segítség nekünk ebben, hiszen a gyerekek nem magyarul járnak iskolába. Csak ajánlani tudom Ilonát, aki szeretettel, odafigyeléssel és megfelelő szakértelemmel fordul a gyermekek felé.”
Zita Dumont
12 éves – Brüsszelből
Read More
„Azért szeretek ide járni, mert itt sokat lehet nevetni. …… még nem szeretnék hazamenni, mert még nem nevettünk annyit, mint máskor. (2015)”
Sz. Léna
Brüsszelből
Read More
Azért volt jó ez a tanév (2016) is Ilonával, mert, játékosan tanultunk, hogyha valami nem ment az iskolában, azt átvettük vele, ha ha valamit nem értettem, újra elmagyarázta szépen, lassan addig, míg nem értettem.
Anna
8 éves – Brüsszelből
Read More
“Szeretek Ilonával lenni, mert jó vele játszani. Nagyon kedves. Mindig várom, hogy jöjjön.”
Katalin
Brüsszelből
Read More
2 kisfiam van, Ilona már több, mint egy éve foglalkozik velük. a fiúk már folyékonyan beszélnek magyarul, pedig kint születtek.
Andi
Düsseldorfból
Read More
Most költözünk ki Németországba, a férjem kapott egy 2 éves kiküldetést egy autógyárba. Az első osztályt már itt kezdték az ikrek, szerencsére van aki segít nekik a tanulásban – Ilona skypon segíti őket, hogy a magyar nyelvet is gyakorolni tudják. Köszönjük Ica!
Laci
Brüsszelből
Read More
Itt dolgozom Belgiumban, és mindenképp szerettem volna, ha a kisiskolás lányom magyar nyelvoktatása szakértő kezekbe kerül. 2 év múlva hazamegyünk, akkor be kell illeszkednie a magyar iskolába. Nem aggódom, Ica szuper munkát végzett! Köszönjük!!!
Kovács Anikó
Brüsszelből
Read More
„Köszönjük szépen a fantasztikus hetet és a csodálatos meglepetés ajándékot. 🙂 Gergő nagyon sok élménnyel gazdagodott és én is nagyon nyugodt voltam, mert tudtam, hogy a legjobb kezekben van. 🙂 Az összes verset gyönyörűen, hangsúlyozva előadva meghallgattuk hazafelé a kocsiban, és az állunk leesett, hogy mindez belefért ebbe a hétbe!!!”
Kovács Milán / Szarka Judit
Brüsszelből
Read More
Gyermekünk többször vett részt az Ilona által szervezett táborokban. Minden alkalommal színes, változatos programokban volt része és mindig élvezte az ott töltött időt. Mivel nem magyar nyelvű iskolába jár, és egész napja francia környezetben telik, fontosnak tartottuk, hogy szókincse egy-egy témában bővüljön. Itt erre minden lehetősége megvolt. Ilona nagyon felkészült, profi pedagógus és kiválóan bánik a gyerekekkel.
Dr. Csiszár Rita
Svájcban élő nyelvész, szociológus, nyelvtanár, aki maga is egy kétnyelvű gyermek édesanyja. Itt tudsz meg róla többet: https://www.multilingualkids.ch/
Read More
„2014-ben és 2015-ben számos városban, több országban tartottam előadást a két-és többnyelvűségről. Voltam Ausztriában, megjártam New York-ot és Bostont is. Mégis azt gondolom, hogy a 2015. első félév legjobb hangulatú és legjobban megszervezett előadása a brüsszeli volt… nagyon jó érzéssel gondolok vissza rá.”

Dóczi Ilona – A Magyarra Hangolva tulajdonosa

"Sokkal több, mint magyar nyelvtanulás"

Hiszem, hogy az irodalomnak meghatározó szerepe van az érzelmi élet és a kreativitás fejlesztésében, az anyanyelv jó ismerete pedig olyan magabiztosságot ad, amely segít a gyermekekre váró mindennapi feladatok könnyebb teljesítésében akár külföldön is.