Nyári olvasmányok, amiket a külföldön élő gyerekednek ismernie kell

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Tombol a nyár, ilyenkor a külföldön élő családok legtöbbje meglátogatja magyarországi rokonait, barátait. A nagy ölelések és a „De nagyot nőttél, mióta nem láttalak!” mondat után előkerülnek az unokatesók is, akik olyan témákról kezdenek beszélgetni, amik őket érdeklik. Bizony, ez sokszor a nem más, mint a kedvenc könyv, olvasmány vagy meseszereplő. Hogy ezekbe a csevegésekbe is be tudjon kapcsolódni külföldön felcseperedő gyermeked, összeállítottam egy listát az idei nyárra. Nem kötelező, de ajánlott. S hogy mi adja a sava-borsát ennek a bejegyzésnek?

Olyan nyári olvasmányokat, könyveket is tettem a listába, amiket vagy az én lányom is olvasott, vagy a tanítványaimmal feldogoztunk a tanév folyamán – külföldön élő magyarként. Ismerd meg te is ezeket, olvassátok el még ezen a nyáron!

Ajánld magyarországi rokonaid gyermekeinek is! Jó szórakozást kívánok!

Marék Veronika: Boribon pancsol (3-6 éveseknek)

Mit is csinálhatna nyáron Boribon és Annipanni? Hát strandol. Igen ám, de hirtelen nagy szél kerekedik, ami elviszi a labdát messzire a vízbe. Boribon szívesen segítene, de még nem tud úszni. A szél felkavarja a homokot is, így homokozni sem lehet. Hogyan lesz ebből pancsolás, homokvárépítés és fagyizás? Boribon, Annipanni és Bence gondoskodnak róla, hogy egy nyári mesében minden megtörténjen, ami egy igazi nyaraláshoz kell!

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft.

Magyarra hangolva

Bartos Erika: Brúnó Budapesten – Buda hegyei (3-7 éveseknek)

A könyvet eredetileg 3 éves kortól ajánlják, én azonban azt mondom, hogy aki külföldön él, sosem járt magyar iskolába, az 6-7 éves kortól már egyedül is olvashatja a sorozat legújabb kötetét.

A Bogyó és Babóca, az Anna, Peti, Gergő könyvek után Bartos Erika most Budapestet mutatja be a gyerekeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró saját, részletgazdag rajzai segítségével és fotókkal kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.

Berg Judit: Két kis dínó Budapesten (4-7 éveseknek)

A sorozat köteteit kezdő olvasóknak is szeretettel ajánlom. Nemcsak a történet, de a kedves rajzok is segítenek a motiváció folyamatos fenntartásában. A korábbi részekből megismert két dínó számtalan kalandba keveredik Budapesten, de Matyi segít nekik kikeveredni ezekből.

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft.

Magyarra hangolva

Bosnyák Viktória: Mantyusok-sorozat (6-8 éveseknek)

Ki ne szeretne kiskutyát? Tomi is vágyik rá, de ahhoz le kell küzdenie félénkségét. Ha ez sikerül, nemcsak kutyát kap, de, bármilyen hihetetlen, vele együtt egy manót is. Kíváncsi vagy, hogyan? Akkor olvasd el a Mantyusok – Bátorság, Tomi részét, és megtudod.

Van, aki csöndes, visszahúzódó gyerek, és kevés barátja van. Ám egy különleges esemény meg egy rémült manó mindent megváltoztat. Kíváncsi vagy, miért dugdos Fanni rántott húst a kabát-zsebébe? És amikor a csúfolódók belenéznek, miért nem találnak ott semmit? Szeretnéd tudni, miként lesznek az undok osztálytársakból a legjobb barátok? Ezt meséli el a sorozat 2. részében az írónő (Ki van a zsebemben?).

Minkét kötetet ajánlom kezdő olvasóknak is, hisz a Meixner Alapítvány támogatásával a diszlexiások számára is könnyen olvasható betűtípussal szedték a könyvet.

Ajánlom figyelmetekbe az előző két gyermekkönyv ajánló bejegyzést, itt és itt.

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.

Magyarra hangolva

Balázsy Panna: Szandra és a 3.b – Csobbanós (8-10 éveseknek)

A Szandra és a 3.b egy sorozat – leginkább lányoknak – egy harmadikos lány szemén keresztül. A főszereplő Szentesi Szandra, aki a sorozat 2018-ban megjelent Csobbanós című részében a várva – várt vakációra készül. Miden a lehető legjobban alakul: utazik, táborozik és nagyokat csobban. Elvégre nyár van. Ebben a könyvben épp 10 éves lesz, szinte tini, sőt szerencsére Brúnó is felbukkan egy csomószor. Hurrá, hurrá, hurrá! Olvasd el, hogy megtudd, miért örül mindezeknek annyira Szandra. Aztán csobbanj te is!

Kiadó: Manó Könyvek

Somogyi György – Tebeli Szabolcs: Helka I. A Burok-völgy árnyai (képregény) (8-12 éveseknek)

Nyulász Péter nagy sikerű Helka-trilógiáját látványos képregénysorozat formájában álmodta újjá Somogyi György író és Tebeli Szabolcs rajzoló. Bár nekem hiányoznak az eredeti mű szófordulatai, megelevenedő „tájleírásai”, humoros párbeszédei, mégis azt mondom, hogy a könyv ebbéli formája remek kedvcsináló azoknak, akik még nem tudnak hosszú, kacskaringós mondatokat értően olvasni. A történet természetesen nem változott: sok éve már, hogy béke van a Balaton környékén. A vidék varázserővel bíró hatalmasságainak pusztító háborúja már csak egy feledésbe merült tündérmese. A Tihanyban épp Helka hercegkisasszony trónörökössé avatására készülnek, de a sötét Burok-völgyben élő Bora boszorkány és két gonosz társa, a vadkanná változtatott Thuz és a hollóként élő Horka titokban bosszújukat tervezik. Képregény olvasásra fel!

Korábbi ajánlómban már írtam Nyulász Péter Helkájáról, ide és ide kattintva olvashatod el.

Kiadó: Betűtészta

Jeney Zoltán: Rév Fülöp – trilógia (9-12 éveseknek)

Jeney Zoltán történetei szintén a Balaton környékén játszódnak, ezért kiváló olvasmány hosszabb szünidők idejére, például nyárra. A kalandokban bővelkedő meseregény nemcsak fordulatos története, de a jól eltalált nevek, nyelvi humora miatt is a tizenévesek élvezetes, szórakoztató olvasmánya lehet. A főszereplő egy tízéves fiú, aki Balatóniában, a fajszok földjén beáll lovagnak, mert Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, és kezdetét veszi egy hosszú kaland. Semmi horror, semmi véres jelenet, mégis izgalmas marad ez a csodás képekkel illusztrált mesés lovagregény. Ne csak a könyvet olvassátok, keressétek is fel a könyvekben szereplő helyeket!

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.

Magyarra hangolva

Nógrádi Gábor: Gyerünk haza! Szökés Magyarországon át! (9-12 éveseknek)

Eszter és Robert az angliai testvérpár nem önszántából nyaral Kokason, a szüleik küldték őket ide. A kerti WC-t még csak megszoknák, de amikor rájönnek, hogy a húsleves errefelé az udvaron gyanútlanul kapirgáló tyúkból készül, akkor betelik a pohár. Eszter egy komondorral, Robert pedig egy lóval útra kel. A gyerekek haza akarnak szökni Londonba. Útközben veszélyes kalandokba keverednek, vicces alakokkal találkoznak, és barátokra is szert tesznek. Produkciójukkal hatalmas sikert aratnak a Hortobágyon és a cirkuszban.  Lehet, hogy megkedvelik Magyarországot? Olvasd el, hogy megtudd!

Kiadó: Móra Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.

Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák (9-12 éveseknek)

Két ellenséges, később szövetséges hajó és legénységének története kincses szigettel, kalózokkal, viharral. De úgyis mondhatnánk, hogy négy testvér és két másik testvér nyári vakációja, ahol a kis vitorlások kalózhajóvá, a békés szénégetők vademberré, az úszóházban éldegélő nagybácsi pedig ellenséggé válik. Izgalmas, mégis kedves kalandregény azokból az időkből, amikor még nem a mágia és a varázslás volt a divat. Gyerekkorom egyik nagy kedvence.

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás (9-12 éveseknek)

Mikor nyomozzon az ember, ha nem nyáron, amikor annyi és annyi rejtély kerül az útjába? Például a táborban, ahová a 11 éves Bálint először nem is akart elmenni, és csak a szülei unszolásának engedve mondott mégis igent. Vagy éppen otthon, ahol a kisfiú úton-útfélen titkokba és titokzatos tárgyakba botlik. Lehet, hogy egy magándetektívre is szüksége lesz? Lehet, hogy épp a fiú szerettei hallgatnak el valamit? Ezt mindenképpen ki kell nyomozni, mert fenekestül fordult fel minden, ami az életében eddig biztonságosnak tűnt. Olvasmány nem csak fiúknak!

Kiadó: Csimota Könyvkiadó

Dávid Ádám: Millennium expressz – A potyautas (10-14 éveseknek)

Mi az? Fel tudnak nőni rajta árva gyerekek, bármilyen sínen tud közlekedni, Budapest belvárosában is felbukkan, híres magyarok is utaznak rajta, mint a Zsolnay család leszármazottja, Ady Bandi, Hajós Alfréd. Ez bizony a millennium expressz. Még sosem hallottál róla? Akkor itt az ideje, hogy elolvasd a trilógiát!

Terit, a főszereplőt üldözi valaki, akiben megbízott. A vonaton azonban menedékre és barátokra talál. Közben üldözője egyre közelebb kerül hozzá, és az egész szerelvény veszélybe sodródik. Az első rész cselekménye Teri hazajuttatása és elrablásának okai körül forog, de fény derül Zsiga, Kazán és a többiek származására, sőt a vonat születésének körülményeire is.

Merre visz tovább a Millennium expressz útja? Mindig arra, ahol egy gyerek bajba kerül.

Dávid Ádám regénye a századfordulón játszódik, tele kalanddal, váratlan fordulattal és szerelemmel. A történelmi fantasy, a Verne-könyvek és a Thomas, a gőzmozdony szerelmeseinek kötelező olvasmány. Csak a magyar irodalmat és történelmet már valamelyest ismerőknek ajánlom – de azoknak veszettül!

Kiadó: Tilos az Á Könyvek

Balatoni József: Kamaszharc (15-17 éveseknek)

„Dr. Horolovszky Tamás harmincegy éves jogtanácsos egy szerelmi szakítás után beköltözik élete első önálló lakásába. Kezébe kerül egy kopott kis doboz, rajta felirat: Emlékek. A dobozban a gimnáziumi ellenőrző könyvek mellett egy megsárgult füzetet talál – kamaszkori naplóját. Felüti, elkezdi olvasni, és nem győz csodálkozni. Ezt valóban ő írta?

Nem, nem ő írta. Hanem a tizenhét éves, jófiúságot megelégelő, szülők ellen lázadó, világmegváltó terveket dédelgető, őszinte szerelemre és fergeteges szexre vágyó Hori. Akinek ő már a nevét is kitörölte az emlékezetéből… Ám a szembesülés kamaszkori énjével kérdések sorát indítja el benne. Másnap reggel beteget jelent, és párbeszédbe kezd egykori önmagával.

Vajon mit tenne máshogy, mint akkor? És most mit kellene másképpen tennie, hogy ne egy önmagával és az életével elégedetlen, kiégett felnőtt találkozzon a hajdani fiatalemberrel? Hogy saját magára ismerjen. Dr. Horolovszky Tamás emlékezik, és újra él szerelmet, csalódást, barátságot… Melyik az igazi élete? Melyik az igazi énje?”

Olvassatok Jocó bácsit!

Kiadó: Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.

Magyarra Hangolva

Leiner Laura: Akkor szakítsunk (11-14 éveseknek)

Bár a könyv egy elrontott szilveszteréjszaka története, a témája miatt mégis jó szívvel teszem a nyári olvasmányok listájába.

Ha szerettétek a Szent Johanna gimit, akkor Leiner Laura újabb könyvsorozatát is falni fogja kiskamasz gyermeked. Ez a könyv ismét egy saját tapasztalatokon alapuló ajánlás, ugyanis Lili lányom egy délután alatt olvasta ki, ahogy a többit is.

De mi is az a téma, ami miatt bekerülhetett most ide? Hát persze, hogy a szerelem. És mi az, ami a leginkább foglalkoztatja a kamaszokat, kiváltképp a lazulós nyári szünidőben? Hát persze, hogy a szerelem. Leiner Laura tökéletesen beszéli a kamaszok nyelvét, érti a gondolkodásukat, az észjárásukat, a történetben szereplő karakterek jól kidolgozottak. Nem fogsz csalódni, ha ezt választod. Csakis kizárólag szerelemről ír Leiner Laura, szexről nem.

Kiadó:  L and L Kiadó

Magyarra Hangolva

Tasnádi István: Időfutár sorozat (10-15 éveseknek)

Amikor megérkeztünk Belgiumba Lili majdnem 11 éves volt. Tűzzel-vassal, bozótvágóval kerestem az információk rengetegében azokat a kapaszkodókat, ami hidat képezhet Magyarország, a magyar nyelv, az addigi éltünk és Belgium közé. Épp ekkor indult egy rádiójáték-sorozat, ami kamaszoknak szólt, ráadásul a lányom magyartanára játszotta benne a tesitanárt. Igen, ez is motivált bennünket arra, hogy kövessük, meghallgassuk az összes részt online. Köszi, Norbi bácsi, így 7 év távlatából is!

Nem is cincálom tovább az idegeidet, ez volt az Időfutár című rádiójáték, amiből néhány év elteltével könyv is született. Naná, hogy ez is kötelező olvasmány lett nálunk. 2018 nyár elején jelent meg a sorozat legutóbbi része. A történet innen indult anno: Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan: új lakás, új iskola, új tanárok, és persze új osztálytársak. (Óhh, épp, mint nekünk!) Ráadásul folyamatosan egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe és rejtélyes dolgok történnek vele. Vajon miért kell mindenkinek az a körző, amit egy lomtalanításon talált? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz?

A rejtélyek kinyomozásában számos segítője akad Hannának, az izgalmas események közepette szerelmek és barátságok is születnek és szakadnak meg. Szerettük ezt a műsort, és a könyvet is!

Kiadó: Tilos az Á Könyvek

Magyarra Hangolva

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram (14 év felettieknek)

A Lángoló nyaram egy gátlásos magyar fiú és egy derűs dán lány egymásra találását mutatja be egy görög szigeten. Mindketten itt nyaralnak a szüleikkel, és hamar szerelem szövődik közöttük. Együtt fedezik fel a környék eldugott öbleit és furcsa figuráit: a szállodai románcok hőseit, hősnőit, a nehéz sorsú matrózokat, a parti bunkerben lakó barátságos asszonyt, valamint a komor szír férfit meg társát, az örökké optimista afrikai menekültet. És persze egymást is: Dorte és a déli napfény feloldja Dávid gátlásait, és a pár fülig merül a testi-lelki örömökben. Az írótól megszokott vicces, kalandokkal teli történetben őszintén ábrázolja a kamaszszerelem minden báját és különlegességét. Az álomszerű „első alkalom” bemutatása mellett a társadalom mai problémáit is felvillantja a könyvben: másság, migránsok, nem tökéletes családi háttér. Lehet, hogy ez az idei év legtökéletesebb könyve kamaszoknak? Olvassátok el, kiderül. Vigyázat, a mű tini-erotikus (van ilyen szó?) szálat is tartalmaz!

Kiadó: Móra Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.

Magyarra Hangolva

Marcus Emerson – Egy hatodikos nindzsa naplója (12-14 éves fiúknak)

“A nevem Chase Cooper, hatodik osztályba járok és nindzsa vagyok. Nemrég kerültem új iskolában, ahol nem ismerek senki mást, csak Zoét, az unokatestvéremet (bár ő talán épp a menők közé tartozik). Csak egy átlagos, béna srác voltam, amíg egy csapat nindzsa be nem vett a klánjába. Ám komoly bajba keveredtem, ami felkészületlenül ért.

Ezt a naplót (vagy krónikát, ahogy apa nevezné) azért írom, hogy figyelmeztessek másokat, nindzsának lenni veszélyes. Azt mondják, a történelem ismétli önmagát, nos, ha rajtam múlik, nem.” Szórakoztató nyári olvasmány fiúkra hangolva.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Elisabetta None: Fairy Oak – sorozat (8-10 éves lányoknak)

Minden részét olvasta Lili. Most is ott sorakoznak a polcon, bár már nem a nyitott könyvespolcon, hanem zárt ajtók mögött. A történet helyszíne lehetne valahol a skót felföldek és a normann szirtek között vagy Bretagne egy virágszőnyegtől tarka völgyében, esetleg Írország zöld legelőin és az óceán tágas öbleiben, mert Fairy Oak varázslatos, réges-régi falucska az időtlen idők rejtekén. A falut varázsos és emberi lények lakják, akiket roppant nehéz megkülönböztetni egymástól: a tündérek, varázslók, boszorkák és közönséges lakosok olyan régóta élnek egymás szomszédságában, a falu kőházaiban, hogy szinte már fel sem tűnnek nekik a másik furcsaságai. Sőt, ilyen sok idő után már mindannyian hasonlítanak is egy kicsit egymásra! Kivéve a tündéreket. Ők nagyon picikék, csodálatosan fényesek és… repülnek! A völgy varázslói és boszorkái azért hívják ide őket, hogy a falu kisfiúira és kislányaira vigyázzanak. Ezt a történetet éppen egy ilyen tündérke meséli el nekünk: Feli, az ikerlányok, Vanília és Pervinka dajkatündére. Az első rész után nem tudtuk letenni. alig vártuk a következőt!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Magyarra Hangolva

Békés Pál: Doktor Minorka Vidor nagy napja (9-12 éveseknek)

A könyv egy piacon játszódik, ahol Teréz néni, az unokahúga, Dorka és Minorka Vidor mindenféle kalandba keveredik. Szemtanúja lehetsz itt kofák, hetesek és már árusok veszekedéseinek, mindennapi piaci életének. Képtelenség, varázslat vagy háború, amit látunk? Békés Pál fordulatos, kalandos és legfőképpen humoros regényének végén minden kiderül. A könyv olvasása remek alkalmat ad arra, hogy meglátogassatok egy „igazi” kofákkal teli piacot, hisz a könyv egy budapesti piacon játszódik a nyári szünetben. Hajrá!

Kiadó: Móra Ifjúsági Könyvkiadó Kft.

Magyarra Hangolva

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net (7-10 éveseknek)

Sehová, mondom, sehová nem akar menni a gyerek nyáron. Se táborba, se a barátokhoz, éljenek azok akár a szomszédban, akár Magyarországon. Erre kitalálod, hogy majd te megmondod, mi a jó a gyereknek. Naná, hogy az, ami építi őt fizikailag, azaz a sporttábor. Vagy ami fejleszti a magyar „beszélőkéjét”, azaz az anyaországi rokonok, barátok, esetleg a nagyi. Ajaj, ez már-már egy bírósági ítélettel ér fel a gyereknek, de nem baj, mert majd megköszöni még ezt neked! Ismerős a helyzet?

Ha igen, azért, ha nem, azért ajánlom Igaz Dóra könyvét azoknak a gyerekeknek, akik már hosszabb – 4-5 oldalas – szövegekkel is megbirkóznak egyedül. A Nyár, nagyi, net című könyv főszereplője Berci, aki sehová nem akar menni a nyáron, még nyelvtanfolyamra sem. Semmihez nincs kedve. Vagyis dehogynem! Számítógépezni, na, ahhoz van!

A szülők erre jól meg is büntetik: elküldik a vidéki nagymamához, ahol tyúkok, almáspite és a nagyi barátnői várják. Meg a jó levegő. De szerencsére nagyon hamar kiderül, hogy a nagymama jófej, sőt, szuperebb tabletje van, mint apának. Itt lehet, sőt kötelező számítógépezni. Szeretettel ajánlom nem csak fiúknak.

Miközben olvastam folyamatosan az motoszkált a fejemben: Milyen jó, hogy észrevételül is tanulhatok ebből a könyvből én is, mint anya. Pedig már nincs kisiskolás gyerekem, de bizony én is oda-oda dobom a lányomnak ezt a mondatot: Hagyd már abba egy fél órára a telefon nyomkodását! Nem igaz, hogy még éjszaka is a telefont babrálod!

Igaz, ha van olyan számítógépes, okostelefonos elakadásom, amiben biztosan tud segíteni, akkor hozzá fordulok. Így ő is érzi, hogy a netezés nem csak haszontalan időtöltés lehet. Hozzám hasonlóan a könyvben szereplő nagyi is így tesz, s végül a nyár igazi szuper élménnyé válik Berci számára. Olvasd el te is!

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft.

Magyarra hangolva

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.