Nyári magyar nyelvi tábor Brüsszelben

Véget ért a Magyarra Hangolva tanítványainak nyári VIP programja. Előttünk van még egy szuper tábori hét. De mielőtt belecsapunk, íme egy kis összefoglaló. 

Ezúton is köszönjük a sok-sok pozitív visszajelzést a gyerekektől és a szülőktől is!

Szeretnéd látni, hogy milyen volt a hangulat? Akkor nézd meg a képes összefoglalót a második hétről!

Ezen a héten – július 13-17-ig – már visszatért z igazi belga nyár: kicsit esett, kicsit felhős volt az ég. Egyszóval akkor mehettünk a szabadba játszani, amikor az eső elállt. Valójában ez nem szegte kedvünket. Belaktuk az új helyszínt Ixelles-ben, ahol egy igazi koncertteremben hangolódhattuk és múlathattuk az időt: verseltünk, játszottunk, megtornáztattuk a végtagjainkat és az elménket egyaránt. Az irányított foglalkozások most is két korcsoportban zajlottak. Miért? Mert a legfiatalabb gyerkőc 3,5 éves volt, a legnagyobb pedig 14,5. :)

A napi témák ugyanazok voltak, mit előző héten. Többet akarsz erről tudni? Akkor olvasd el az első hétről szóló összefoglalót!

 

Amikor kreatív foglalkozás következett, akkor eltűntek az életkori határok. Aki nem ismerte az illusztrálandó mesét vagy verset, annak a nagyok szívesen elmondták. Közben – észrevették vagy sem – ők maguk is tanultak. :) Együtt és mégis külön. Pl. pillangó készült a színek témához kapcsolódóan.

Ezen a héten sem maradhatott el a fő téma: a testünk, a testrészek nevei magyarul.

A hét folyamán ehhez kapcsolódott az öltözködés és az évszakok témaköre. A kisebbek is kreatívan és nagy fantáziával öltöztették fel a korábban rajzolt testet.

Sosem gondoltam, hogy a festést ennyire élvezni fogják a brüsszeli magyar gyerekek. A kisebbek szabadon alkothattak…..

….. a nagyobbak készítettek vers- és meseillusztrációt is.
Mindeközben ment a beszélgetés magyarul. A legizgalmasabb téma jelenleg: a zombik.

Gyönyörű alkotások kerültek ki az iskolások keze alól Nagy Bandó András Paletta című verséhez. Naná, hogy nemcsak a színekről beszéltünk, hanem az évszakokról is. :)

Biztos, ami biztos, egész héten a táblán hagytam a verset. Így aztán, amikor elmentek a tábla mellett vagy csak ültek vele szemben, észrevétlenül is “belekúszott” a vers a gyerkőcök fejébe. :)

Igen, eddig inkább a darabolós verstanulási módszerről hallhattál az írásaimban, hiszen ezt használom a tanév közbeni tanulásnál, a kreatív irodalmi délutánokon, és a VIP programban is nagy segítségére volt a gyerekeknek.
Ez a letakarós verstanulási módszer is remek: kitakarok egy-két szót a versben, a gyerekeknek pedig így is el kell tudni mondani a verset. Húú, ha tudnád milyen ügyesek voltak! Végül már a gyerekek segítettek a szavak kitakarásában.

Reggel játékos tornával kezdtük a napot. Közben magyar mondókákat mondtunk, magyar énekeket énekeltünk. A nagyobbak eleinte ódzkodtak, de aztán……

Reggelente szabadon választott játékkal is rá lehetett hangolódni a magyar nyelvi táborra.

Bizony az eső nem kímélt bennünket, így ha a friss levegő szerettünk volna lenni, akkor a sátor alá kellett vonulnunk. Egyáltalán nem bánták a gyerekek. Ennek is van ám hangulata. :)
Itt próbáltuk véglesesen és hibátlanul megtanulni Nemes Nagy Ágnes Ugróiskola című versét.

Páros, egy,
Nem hibáztam,
nagyszerűen
megy,
megy,
megy.

Itt a vége:
egy,
egy
egy.

Az ebéd utáni meseolvasást magyarul az összes gyerek imádta – a nagyocskák is. Olvastunk klasszikusokat is és mai, modern meséket is.

Persze a sztori kocka most is uralta a trónt egész héten. Ő volt az első számú kedvenc. S, hogy micsoda történetek születtek! Zombis, sárkányos, tündéres, sőt egy igazi horrormese is. Persze időnként keresték a történetbe illő magyar szavakat, de épp azért voltunk ott, hogy ez egyre kevesebbszer forduljon elő.

Halljuk azt a mesét! Ezért még a színezést is képesek voltak megszakítani a nagyobbak! Említettem már, hogy a sztori kocka fejleszti a szókincset és a szóbeli szövegalkotást! ?

A kicsit is rákaptak a kockával mesélés ízére. Igen, még sokkal rövidebb mondatokat alkotnak, de már szeretik azt a fajta játékos tanulást. Felemelő érzés látni az, hogy nemcsak év közben van ennek az eszköznek sikere, hanem nyáron is.
A sztori kocka tanév közbeni használatáról itt írtam.

A játékos magyar nyelvi fejlesztést a közlekedés témakörében is alkalmaztam az iskolásokkal. A táborozók között mindenki értett magyarul és szinte mindenki jól beszélt magyarul. Igen ám, de voltak olyan résztvevők, akik nem olvastak jól magyarul, néhányan pedig nem tudtak írni ezen a nyelven. Ezeket a szempontokat mind-mind figyelembe vettem a feladatok összeállításánál.

Így aztán volt aki kirakta a feladat megoldását, mert a nyomtatott magyar betűket kiválóan ismerte. Volt olyan is, aki nem tudott jól írni magyarul, de a tábor ideje alatt többször is kért írásos feladatot, mert rettentően érdekelte ez. Most is ellágyul a szívem, ha rágondolok! Milyen tudatos néhány gyermek már 9-10 évesen!

Elmélyülten magyarra hangolódnak az iskolás gyerekek Brüsszelben. Ha hiszed, ha nem a hét vége felé már azt kérdezték: Van még szókereső? És titkos írás? :)

A kisebbek is megismerkedtek néhány feladatlappal. A megoldásra váró feladatok az iskolaértettség felmérését is szolgálták.

Ezen a héten is meglátogatott bennünket Csilla néni, a logopédus.

Egész héten kellemes elfoglaltság volt a színezés. Miért jó? fejleszti a szem-kéz koordinációt, ami az írásnál elengedhetetlen. Pontos munkára ösztönöz, hiszen a ha vonalon kívül színez a gyermek, az azonnal látszik. Fejleszti a szépérzéket – egymással harmonizáló színeket választ vagy nem. Ez is szembetűnő. :)

Mit csináltunk még délután?

A hétvégéhez közeledve már egyre napsütésesebb lett az idő, így ki birtokba tudták venni a gyerekek a játszóteret is.

Nem szomorkodtak a gyerekek az eső miatt, ekkor kerültek elő a társasjátékok. Scabble junior és Labirintus, mindkettőt használtuk a nyelvi fejlesztéshez is: szóalkotás, rokon értelmű szavak és ellentétpárok keresése, útvonalak leírása mind-mind előkerült.

Oszd meg, ha tetszett!

Találkozzunk szeptembertől magyar nyelvi foglalkozásokon Brüsszelben! Várlak szeretettel:

Ilona

Követed már a Magyarra Hangolva oldalt facebookon?

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.