Mit jelent a magyar nyelv?

Mit jelent a magyar nyelv? Ahhoz, hogy erre kérdésre választ tudjunk adni, mindenekelőtt egy másik kérdést kell feltennünk.

Mit jelent, hogyan határozzuk meg a magyar nyelvet?

Mit jelent a magyar nyelv?” – ez a kérdés ugyanis így önmagában nem is igen állja meg a helyét. Valami hiányzik belőle.

Elvégre a „magyar nyelv” egy elvont fogalom, amit úgy lehet legegyszerűbben magyarázni, hogy a született magyarok elsődlegesen beszélt, vagyis anyanyelve. De nyilvánvaló, hogy ilyen kérdést nemigen szoktak feltenni.

Ennél viszont van egy sokkal izgalmasabb és jóval összetettebb kérdés, ha az eredeti felvetést kicsit kiegészítjük. KINEK mit jelent a magyar nyelv?

Kinek és mit jelent nyelvünk?

Így már mindenképpen relevánsabb és fontosabb lesz a kérdés, illetve az erre adott válasz. Természetesen egyértelmű, hogy gyakorlatilag ahány ember él a földön, annyiféle választ adna erre a kérdésre. De alapvetően le lehet szűkíteni a válaszok számát az emberek magyar nyelvhez való kapcsolata alapján a következő háromféle csoportra.

 1. Mit jelenthet a magyar nyelv a külföldiek számára?

 2. Mit jelenthet a magyar nyelv a Magyarországon élő magyarok számára?

 3. Mit jelenthet a magyar nyelv a külhonban élő magyarok számára?

A legrövidebben talán az első csoport magyar nyelvvel való kapcsolatát lehet összefoglalni. Azoknak, akik semmilyen kapcsolatban nem állnak vele, vélhetően egy fura, érdekes, kicsit nyelvtörő, már-már egzotikus nyelv lehet a magyar. Persze vannak olyanok is, akik valamilyen okból közelebb kerülnek hozzá: akár tanulják, tanulmányozzák is. Az ő számukra pedig valószínűleg az „egzotikus” egyre inkább eltolódik az „izgalmas” felé.

Mit jelent  a magyarok számára?

Aki Magyarországon él, ezen a nyelven kommunikál, ez volt az első nyelv, amit megtanult, és amit először hallott – egészen más. Számukra a magyar nyelv különleges, hiszen mindenki az anyanyelvéhez áll a legközelebb. De mégis, valahogy a mindennapok során nem gondol bele abba, mennyire különleges is a magyar nyelv. Természetesen adott, semleges hangzású, kommunikációra használt eszköz.

A kétnyelvű gyerek nyelvi fejlődése

Mit jelent a magyar nyelv a külföldön élő magyarok számára?

Ám ha nem Magyarországon élünk – akkor a magyar nyelv valami egészen különlegessé válik. Nem a kommunikáció eszköze lesz, hanem egészen egyszerűen a szimbólumává, hordozójává és őrzőjévé válik egész magyarságunknak.

Egyszerre meghalljuk a csodálatos, teljesen egyedi dallamát, a ritmusát, ráérzünk az ízére. Ízlelgetjük az egyes szavakat önmagában és szövegkörnyezetében is. Felismerjük és megérezzük azt az egyetemes ismerethalmazt, amit őseink a magyar nyelvben hagyományoztak nekünk, és büszkeséget érzünk.

Számunkra a magyar nyelv egy különleges kincs, amit sosem lehet tökéletesen megismerni, mert mindig tartogat valami meglepetést.

Ezt az érzést és tudást adjuk át mi a gyermekednek, amikor magyarra tanítjuk. Keress minket bátran!

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Egy válasz

 1. Édesanyámtól tanult, magamba szívott édes anyanyelvem a magyar.
  Nekem olyan, mint testnek a kenyér, mint a tavaszi zápor a földnek, mint fuldoklónak a levegő. .
  Lélegzetem, magamba szívott önvalóm.
  Egy vagyok vele, mert így tudom kifejezni magam, és érzem minden rezdülését a kimondott és ki nem mondott szavaknak egyaránt.
  Tiszteletem az őseimé, akik széppé formálták. Figyelek a helyességére szóban és írásban egyaránt. Ily módon tisztelgek minden magyar ajkú őshonos és e nyelvet tanuló előtt.
  Nem szeretem a mai új irányokat, amikor nincs betartva a nagy betű, vagy egybefolynak a sorok – ilyenkor azt érzem ugyanis, hogy a használója csúfot űz a szépből. Drága kincs számomra, amelyet igyekszem csiszolni, gazdagítani és a leghelyesebben kimondani.
  József Attila gondolata jut eszembe: „Dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”
  Beszélni, írni is csak pontosan és szépen érdemes, hiszen minden igényesen kiejtett és leírt szó egy-egy csillag a magyar nyelv egén.
  Három szóban, röviden kifejezve, pedig: drága – gyönyörű – kincs az én édes magyar anyanyelvem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.