Horgolj nemzeti színű brosst, fejleszd gyermeked kreativitását!

Ha követsz már egy ideje, akkor tudod, hogy az anyanyelv fejlesztésén túl fontosnak tartom a gyermekek kreativitásának fejlesztését is. Ma megmutatom, hogyan fejlesztheted a kettőt egyszerre. Olvass tovább, és tanuld meg, hogyan készíts nemzeti színű brosst pólófonalból. Aztán tanítsd meg a csemetéknek is.

Sosem tudtam horgolni. Na, jó, egymás után láncolni a szemeket igen, de abból bizony nem lett más, csak egy hosszú kígyó, vagy mi. A kötéssel más volt a helyzet, azt imádtam. A kedvencem az egyujjas kesztyű volt, gyártottam belőle jónéhányat. Ez az időszak azonban nem tartott sokáig, mert rákaptam a kötés ízére – még az érettségi szünetben sem álltam le -, így aztán sorra kerültek ki kezem alól az éppen divatos színű és mintájú puha pulcsik.

De térjünk vissza a horgolásra: nagyon szeretnék megtanulni pólófonállal horgolni. A tanárt már ki is nézetem magamnak. Te ismered, bemutattam már neked februárban. Ő az, akinek a keze alatt megszületett az új mesemondó gombolyagom is, és akitől ma megtanulhatjátok, hogy készítsetek nemzeti színű brosst a márciusi ünnepre.

Milyen képességei fejlődnek gyermekednek, ha horgolni tanul?

 • Szem-kéz koordináció, ami az olvasásnál elengedhetetlen.
 • Lazává válnak a kézcsontjai és a csuklója, ami elengedhetetlen a szép, gyöngybetűkkel való íráshoz.
 • Segíti a figyelemkoncentrációt. A tévézés és kütyüzés legjobb ellensúlya.
 • Jobb lesz matekból. A mintát a horgolásnál is számolni kell, csakúgy, mint a kötésnél.
 • Önértékelési képességei is fejődnek, hisz az elkészült művet büszkén fogja csemetéd a kabátjára tűzni, ráadásul, ha mindezt ajándékba adja, akkor még örömet is okoz másoknak, értéket teremt.

(Nekem mindig potyogtak a könnyeim az örömtől, ha saját kézzel készített ajándékot kaptam akár gyerektől, akár felnőttől.)

Lássuk végre, hogyan is készül a nemzeti színű bross!

Eszközök és felhasznált anyagok:

pólófonal:

piros, kb. 1,5m

fehér, kb 3 m

zöld színben, kb. 2m

5,5 méretű horgolótű

olló

1 db biztosítótű

Elkészítés:

 1. A pólófonalból nem könnyű apró dolgokat készíteni, mert jellegéből adódóan vastag. Ennél a brossnál hosszában vágjuk ketté a fonalat. Ez nem nehéz, pár perc alatt megoldható.
 2. A zöld színből 9 szemes varázskört készítünk. Az utolsó szemet kúszószemmel kapcsoljuk ez első szemhez, majd a soremelést már a fehér színből készítjük.

 1. A középső körnél minden szembe 2 db rövidpálca kerül (18 szem lesz). Itt is kúszószemmel horgoljuk össze a kör utolsó szemét az elsővel, majd emelés következik a piros színnel.
 2. A piros színből ahhoz, hogy ilyen sziromszerű formát kapjunk, ez a minta ismétlődik hatszor: kúszószem-egy pálcába öltött 3 db egy ráhajtásos pálca-kúszószem.
 3. Utolsó lépésként a piros színnel körbehorgoljuk az egészet egy kúszószem sorral. Ettől egységesebb, esztétikusabb lesz a művünk. A szálat elvágjuk, eldolgozzuk a maradékot.
 4. Felhelyezzük a biztosító tűt a virágunk hátuljára, büszkén ünnepelünk.

Hogy tetszett? Mondd el nekünk!

Válassz, hol szeretnéd megosztani a tapasztalataidat!
A facebook-oldalon? Akkor katt ide. 
A facebook-csoportban? Itt tudsz csatlakozni. 
Itt a cikk alatt? Kíváncsian várom. 

Hasznosnak találtad? Oszd meg másokkal is. Hangolódjunk az ünnepre akár külföldön is.

Figyeld tovább oldalunkat, holnap jön a sorozat következő része.

Lemaradtál a korábbi március 15-i ötletekről?

Itt találod az első napi ráhangoló ötletet – egy vers letölthető szöveggel és képekkel, szókincsfejlesztéssel, beszédértési feldattal, játékos fogalmazással.

Itt olvashatod a második napi ötletet – kreatív kokárda fiúknak.

Itt nézd meg a harmadik napi ötletet – kreatív kokárda lányoknak.

Itt pedig hasznos ötleteket kaptok a verstanuláshoz.

Itt megnézheted, hogyan tanultuk a Nemzeti dal első versszakát a gyerekekkel.

A forradalom nagyjairól szóló bejegyzést pedig itt olvashatod.

Itt pedig megtaláljátok, hogy hogyan tudtok magyar címert fűzni gyöngyből.

Játssz holnap is, gyere mondd el, hogy tetszett ez a kihívás! Figyeld a leveleidet vagy a Facebook-csoportunk bejegyzését.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.