Az identitástudat jelentése

Sokan használjuk manapság ezt a szót: „identitástudat”. Legtöbbször magunkra vonatkoztatjuk, és büszkén emlegetjük, hogy milyen erős bennünk.

De vajon tényleg tisztában vagyunk azzal, hogy mit is jelent tulajdonképpen? És hogyan alakul ki, mitől lesz mindenkinek „identitástudata”, és miként lehet fejleszteni azt?

Az identitástudat jelentése összefoglalható egyetlenegy szóban

Az identitás szó a latin „identitas” szóból ered, és tulajdonképpen annyit jelent: azonosság.

De a hétköznapi életben gyakran inkább abban az értelemben használják, hogy „önazonosság”, „öntudat” – utóbbi alapján úgy: „identitástudat”.

De mi az, hogy „önazonosság”? Bár ez már teljesen magyarul van, mégis eléggé homályosnak tűnik így.

Hogyan lehet mégis megmagyarázni, mit jelent az identitástudat?

Egy ember életében az identitástudat egy különleges szellemi szintet, értéket jelent, amit a kezdetektől fogva tanulunk és folyamatosan fejlesztünk. Tudatossá akkor válik, mikor bizonyos kérdésekre megtaláljuk magunkban a választ.

Gyermekként először akkor jelenik meg, amikor elgondolkodunk rajta: Ki vagyok én?

Ezt követik a következő szakaszok, ilyenkor egyre összetettebb kérdésekre keressük a választ.

  • Mi tesz engem azzá, aki vagyok?
  • Miben különbözök másoktól?
  • Mitől vagyok jobb, mint mások?
  • Honnan jöttem?
  • Merre tartok?
  • Mi számomra az élet értéke?

Igazán tudatossá akkor válik, amikor már tudjuk, mik az értékeink, meggyőződéseink, és ezt a külvilág számára is meg tudjuk fogalmazni. Eldöntöttük, miben hiszünk, és mi az állásfoglalásunk bizonyos kérdésekben.

Az identitástudat azt jelenti, meg tudjuk határozni magunkat

Születésünk már eleve hatással van életünkre, így az identitástudatunkra is. Milyen országba születtem, milyen nyelvet beszélek, kik a szüleim, milyen nemzethez tartozom? Az évek során pedig még változhat – finomodhat, de akár teljes fordulatot is vehet, amennyiben az életünk is változik.

Az identitástudat erősítése

Az identitástudat jelentése, amikor nem ott élünk, ahova tartozónak valljuk magunkat

Az identitástudat érzése akkor tudatosul bennünk igazán, amikor megváltoznak az körülményeink. Amikor nem a megszokott mederben folytatódik életünk, amikor át kell gondolnunk a jövőnket: merre tovább?

Az egyik legjellegzetesebb példa erre, ha országot váltunk, és egy másik nemzetben kell helytállnunk.

Ilyenkor nagyon is számít, hogy meglegyen a magunkról alkotott stabil értékrendünk – az identitástudatunk. Ez tud ugyanis abban segíteni, hogy kitűzzük a célt, és el is tudjuk érni azt.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy külföldön élő magyarokként tudatosan felépítsük gyermekünkben az identitástudatot. Szerencsére ehhez számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hiszen anyanyelvünk rengetegmindent tartalmaz, ami az identitástudatot erősíti. Mutasd meg neki, miért jó, hogy magyarnak született! Mi pedig segítünk neki, hogy még jobban ráhangolódjon, és felismerje értékeinket.

Így közösen pedig el fogjuk tudni érni, hogy gyermeked is éppolyan sikerrel vegye az élet adta akadályokat, mint te. Mégpedig nem mással, mint azzal, hogy többek között azt is megtanítjuk neki, mit jelent az identitástudat.

Az identitástudat erősítése

 

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.