Az anyanyelv szeretete

Elhull a virág, eliramlik az élet…” – Kosztolányi Dezső szerint ez a legszebb magyar verssor.

Persze tudjuk: mindez ízlés kérdése. Hogy kinek milyen magyar szöveg (legyen az verssor, próza vagy csak egy szó) tetszik, mindenkinek egyéni értékrendjétől, felfogásától, neveltetésétől függ.

Ám egyvalami biztos: az anyanyelvét mindenki szereti, szülessen bármilyen nemzetiségűnek is. Így hát mi, magyarok a magyar nyelvet szeretjük anyanyelvünkként.

Az anyanyelv szeretete szavaiban

Furcsa módon a saját nyelvük hangzása, stílusa, azaz „íze” – az anyanyelvi beszélőnek tűnik fel legkevésbé. Egyrészt, mert egész életében, kisgyerekkora óta nap mint nap állandóan ezeket a szavakat hallotta. Nem csoda hát, hogy az a rácsodálkozó, gyermeki gyönyörködés immáron megkopott, el is múlt talán.

Másrészt pedig, amikor mindennapjainkban anyanyelvünket használjuk, célunk elsősorban a kommunikáció. Információt szeretnénk átadni vele vagy megszerezni általa. Ilyenkor tehát nincs idő a szavakban, ritmusban, dallamban gyönyörködni – sajnos.

ABC

Az anyanyelv szeretete – és mindannak, amit képvisel

De jól tudjuk azt is: az anyanyelv több puszta nyelvnél, több a megértés és megértetés eszközénél.

Az anyanyelv egy egész nemzet, kultúra, történelem örökségét hordozza, és viszi egyre tovább az idők során.

Fellelhetjük benne azon időket, amikor még őseink keresték azt a helyet, ahol végleg megtelepedhetnek, és amit joggal nevezhetnek hazájuknak ezentúl. Fellelhetjük az összes harcot, örömöt, felfedezést, boldogságot, amit elődeink éreztek életük során. És mi magunk is a magyar nyelv által éljük meg hétköznapi csalódásainkat – de legnagyobb csodáinkat is.

Az anyanyelv szeretete a külföldön élők számára az egyik legfontosabb kapaszkodó

Ha kikerülünk saját világunkból, és egy teljesen más környezetbe csöppenünk, lehet, hogy harcainkat és sikereinket egy másik nyelv fogja közvetíteni.

Ekkor anyanyelvünk szerepe kissé megváltozik: a hangsúlyok eltolódnak. A kommunikációs szerep helyett inkább az érzelmi oldal, a lelki támogatás kerül előtérbe. Anyanyelvünk, és mindaz, ami benne van, segíthet nekünk abban, hogy könnyebben viseljük a nehézségeket.

Nekünk, felnőtteknek tehát nem is kell különösebben magyarázni, miben is áll az anyanyelv szeretete. Ám ahhoz, hogy gyermekünk is átérezze mindezt, először meg kell neki mutatni mindazt a szépséget, tudást, ami benne rejlik. Hogyan lehet átadni neki?

Nemzetközi Magyarra Hangolva nyári tábor 2022

Mátraszentlászló 2022. augusztus 14 – 19. Adj életre szóló élményt külföldön élő gyermekednek Magyarországon! 6 nap, 5 éjszaka a magyartanulás jegyében. Mindezt játékosan, könnyedén, barátokkal, testvérekkel festői környezetben.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.