Az anyanyelv fontossága – add át gyermekednek!

Az ember egyik legfontosabb találmánya a nyelv kifejlesztése volt. Ezáltal tud információhoz jutni, információt adni, cserélni, tájékozódni. Nyelv nélkül tehát mi, emberek, nem is igazán boldogulnánk; akár azt is kijelenthetjük, hogy ez civilizációnk fejlődésének alapja.

De mi a helyzet az anyanyelvvel? Azzal a nyelvvel, amit tulajdonképpen már az anyatejjel együtt szívunk magunkba? Ez az, ami életünk során az egész gondolkodásunkat meghatározza. Az anyanyelv tehát nagyságrendekkel fontosabb, mint bármilyen másik nyelv, amivel életünk során találkozunk.

Ha pedig gyermekünk olyan környezetbe kerül, amelyben kétnyelvűként kell megállnia a helyét, akkor az anyanyelv szerepe még inkább kulcsfontosságúvá válik. Ezt mutathatjuk meg neki mi egy feledhetetlen, hazai élmény segítségével.

Az anyanyelv fontossága – miért fontos, hogy gyermekünkkel folyamatosan használjuk?

Ha magyarként úgy hozza a sors, hogy külföldön folytatjuk életünket, akkor tapasztalhatjuk meg igazán, mennyire kötődünk anyanyelvünkhöz. Egy fiatal gyermek számára talán eleinte nem biztos, hogy nagy különbséget jelent, hogy saját nyelvén vagy a másikon szólal meg. Éppen ezért ez a mi feladatunk, hogy szülőként átadjuk neki mindazt, amit a magyar nyelv az információs szerepén túl képvisel. Mit jelenthet neki az, ha anyanyelvedet használjátok egymás között?

  • Ha otthon, egymás között ezt használjátok, a magyar nyelv egyúttal összeköti a családot, és erősíti az összetartozásotok érzését.
  • Az anyanyelved segítségével tudod gyermekednek átadni azokat az ismereteket, melyekhez te magad is így jutottál hozzá.
  • Az anyanyelv használatával közösen, ugyanúgy élitek át közösen szerzett élményeiteket.
  • Anyanyelveddel te magad is sokkal könnyebben, érzékletesebben és pontosabban tudod átadni gyermekednek azt, ami benned van. És ez fordítva is igaz. Ő is sokkal gördülékenyebben beszélget majd veled olyan dolgokról, amik éppen foglalkoztatják, ha saját, eredeti nyelvén teheti.
  • Az anyanyelv használata idegen nyelvterületen, amikor legtöbbször egy közvetítő nyelv használatára kényszerülünk, kikapcsol, pihentet. Egyúttal abban is segít, hogy csökkenjen bennünk az elvárások okozta feszültség.

Az anyanyelv fontossága – közös kultúránk hordozója

Az az ország vagy kultúra, amibe beleszületünk, életünk végéig meghatározó lesz. Az a nyelv, amit először hallunk, elsőként sajátítunk el, a későbbiek során egész életünket, gondolkodásmódunkat fogja meghatározni. Gyermekként anyanyelvünket a legkönnyebb megtanulni. Agyunk már rögtön a kezdetek során rááll arra a logikára, rendszerre, melyet ez a nyelv hordoz. Szinte öntudatlanul nem is csak értjük, de érezzük azt, hogy hogyan is kell használni.

De ez még nem minden. Anyanyelvünk szinte minden egyes szavában benne rejlik az ősi tudás, ismeret, életmód, amely ránk, magyarokra jellemző. Ahhoz, hogy közös élményeinket, emlékeinket, gondolkodásunkat megértsük, anyanyelvünk ismerete elengedhetetlen.

Mátraszentlászló 2022. augusztus 14 – 19. Adj életre szóló élményt külföldön élő gyermekednek Magyarországon! 6 nap, 5 éjszaka a magyartanulás jegyében. Mindezt játékosan, könnyedén, barátokkal, testvérekkel festői környezetben.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.