Árpád-házi Szent Erzsébet nap – Csodák Erzsébet sírjánál

November 19. Erzsébet nap. Ez az egyik legnevezetesebb jeles nap novemberben, hiszen nemcsak időjósló, hanem  Árpád-házi Szent Erzsébetre és az ő tetteire is emlékezünk ezen a napon. Külföldön élőknek kötelező olvasmány. 🙂 Melyik az én kedvenc Szent Erzsébet-legendám? Olvass tovább  és megtudod.

Csodák Erzsébet sírjánál

Erzsébet közbenjárására már a halála utáni években több mint száz csoda történt. Vakok visszanyerték látásukat, sánták, bénák és megszállottak meggyógyultak, egy halva született gyermek életre kelt . . . A számos csodát nagyhírű tudósok, főpapok vizsgálták ki, és akikkel történt, szemtanúkkal igazolták, s eskü alatt vallották annak igaz voltát.

Volcmarus, egy kis kolostor szerzetese buzgó, vallásos férfi volt, aki mintegy húsz éven át páncélinget viselt csuhája alatt, hogy sanyargassa testét. Fekhelye kavicsokból és fadarabokból állt, feje alá követ tett párnának. Élete során többször találkozott Erzsébettel, és igen nagy tisztelője volt.

Egy alkalommal, mikor munkája miatt a kolostorbeli malomban tartózkodott, a malomkő véletlenül elkapta a kezét, csontjait összetörte, és az idegeit úgy összemorzsolta, hogy kezének csonkját sehogy sem tudta kinyújtani.

Fájdalmában éjszakánként a cellájában virrasztott. Így történt ez azon az éjjelen is, amikor Erzsébet visszaadta lelkét Teremtőjének. Imádsága közben egyszerre mennyei fényesség támadt körülötte, s a fényességből vakító szépségű asszony lépett eléje.

– Mit csinálsz, jó testvérem, Volcmarus? – kérdezte.

A szerzetes a szeme elé kapta a kezét, de így is felismerte Erzsébetet. Meglepetten felelt hát:

– Virrasztok és imádkozok, úrnőm, de hogyan lehetséges az, hogy te, aki mindig rongyos öltözékben jársz, most ilyen fényes ruhát viselsz?

– Ez azért van, testvérem, mert elhagytam a földi világot, és lelkem már a Teremtő felé szárnyal.

Akkor szemügyre vette a szerzetes kezét, és megkérdezte:

– Testvérem, akarsz-e meggyógyulni?

– Ha Isten is úgy akarja, igen.

Erzsébet megfogta a szerzetes karját, megérintette sebeit, kinek erre azonnal megszűnt minden fájdalma. A húsa begyógyult, a csontjai helyreálltak, az idegei megkönnyebbültek, és azonnal úgy tudta használni a kezét, mint régebben.

A jelenés ezután eltűnt a szeme elől, ő pedig másnap hajnalban az egész szerzetesközösségnek elmesélte a csodát.

Szent Erzsébet
Szent Erzsébet

Miután Erzsébetet eltemették, történt, hogy egy anya a sírjához vitte ötéves kislányát, akinek születése óta egész testét fekélyek borították. Mindketten három napig térdeltek a sír előtt, és buzgón könyörögtek Erzsébethez a gyógyulásért.

A harmadik napon azonban az anya zúgolódni kezdett, látva, hogy kérése nem nyert meghallgatást.

– Gyere, lányom, térjünk haza, csak az időnket vesztegetjük!

Ezután a síremlék felé fordult, és így folytatta:

– Látom, nem igaz, amit rólad beszélnek! Elmondom hát mindenkinek, aki útban van a sírodhoz, hogy forduljon vissza, mivel hiába jön hozzád!

El is mentek Marburgból, de alig értek a városka szélére, a kislányt oly erős fájdalmak kezdték gyötörni, hogy meg kellett állniuk pihenni. Egy kút mellett leültek, és a gyermek ott elszunnyadt. Amikor felébredt, így szólt anyjához:

– Csodás álmot láttam! Megjelent előttem egy fénylő ruhájú asszony, finom fehér jobbjával megérintette sebeimet, és íme, most semmi fájdalmat nem érzek!

Az anyja kibontotta ruháit, és látta, hogy testéről eltűntek a fekélyek és kelések! Könny hullatások között mindketten letérdeltek a földre, majd visszamentek Erzsébet sírjához, és hálát adtak Istennek a csodás gyógyulásért. Szent Erzsébet 4 éves korától külföldön nevelkedett.

Szeretnél több hasonló érdekes tartalmat?

36 hangosmese + 23 mese = 59 új fajta izgalmas mese vár Téged és gyermeked! Állatmesék, tündérmesék, láncmesék, kicsiknek és nagyoknak! Ezen kívül 2 izgis videótréning és sok-sok háttér kulisszatitok!

Figyelem! Nem csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak, hanem azoknak is, akik értékként tekintenek a magyar nyelvre! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.