A magyar nyelv fejlesztése

Anyanyelvünk minél mélyebb szintű ismerete nemcsak későbbi boldogulásunk miatt rendkívül fontos. A magyar nyelv folyamatos fejlesztése nemcsak a gondolkodásunkat határozza meg, de a további nyelvek megtanulásában is fontos szerepet játszik. Egy nyelv több pusztán annál, hogy a használóik körében kommunikálni tudjunk. Egy nyelv egy egész nemzet kultúráját, életét, világát foglalja magában.

A magyar nyelv fejlesztése kétnyelvű gyermekeknél

A gyermekek nagy része fiatal korban játszi könnyedséggel sajátítja el anyanyelvét. Sőt, arra is képesek, hogy ha úgy alakul, akár egyszerre két nyelvet is gyorsan és hatékonyan megtanuljanak.

Mindez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek óriási előnnyel fognak indulni egynyelvű társaikhoz képest. De sose feledjük: hiába a második nyelv az, ami az idegen országban a meghatározó – az anyanyelv tökéletes elsajátítása mégiscsak fontosabb.

Így egy kétnyelvű gyermek esetében különösen nagy hangsúlyt érdemes fektetni a magyar nyelv minél komolyabb fejlesztésére. Ebben tudunk segíteni neked mi – most egy rendkívüli ajánlattal.

A magyar nyelv fejlesztése során a szülők szerepe kiemelkedően fontos

A magyar nyelv, a közös anyanyelvetek bennetek él leginkább a családban. Miért fontos ez? Mert ti fogjátok tudni átadni fiatoknak/lányotoknak mindazt, amit ez az első látásra pusztán „egyik a sok közül” nyelv adhat nekik. Szülőként tehát ez elsősorban a ti feladatotok lesz majd.

Nem könnyű ez a feladat, és túlmutat azon, hogy egymással folyamatosan magyar nyelven beszélgessetek. Egy fiatal, mindenre kíváncsi gyermeknek hiába magyarázzuk, hogy mennyire fontos az anyanyelv ismerete, és mennyivel több puszta nyelvtudásnál. Minél jobban próbálja meggyőzni őket az ember valaminek a hasznáról, annál könnyebben alakulhat ki bennük egy ösztönös ellenérzés.

A magyar nyelv fejlesztését legkönnyebben az segíti, ha azt használjuk

Így hát elsősorban arra érdemes odafigyelni, hogy kellően érdekesek legyünk, és folyamatosan fenn tudjuk tartani gyermekünk érdeklődését anyanyelvünk iránt. Ezt legjobban azzal tudjuk elérni, ha nem „győzködünk”. Inkább egész egyszerűen csak indirekt módon megmutatjuk a magyar nyelvben és egész kultúrájában rejlő értékeket.

Ha például gyerekkorban rengeteg mesét hall az ember, azokat sosem fogja elfeledni, és valószínűleg még idős korban is emlegetni fogja. Nem lehet tehát elég hamar elkezdeni a történetek mesélését gyermekünknek. Később persze lehet egyre felnőttesebb meséket találni, így haladva fokozatosan a magyar irodalom felé.

Nemzetközi Magyarra Hangolva nyári tábor 2022

Mátraszentlászló 2022. augusztus 14 – 19. Adj életre szóló élményt külföldön élő gyermekednek Magyarországon! 6 nap, 5 éjszaka a magyartanulás jegyében. Mindezt játékosan, könnyedén, barátokkal, testvérekkel festői környezetben.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.