A magyar nyelv ápolása

A magyar nyelv ápolása

Meleg szeretettel függj a hon nyelvén! – mert haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog;

s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog.

Tiszteld s tanuld más mívelt népek nyelvét is, [… ]; de soha ne feledd,

miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig tehetségig mívelni kötelesség.

(Kölcsey Ferenc: Parainesis Kölcsey Kálmánhoz*)

Kölcseynél szebben valószínűleg nem lehetne megfogalmazni azt, hogy nekünk, magyaroknak mit jelent a magyar nyelv.

De mit jelent ez azoknak, akik hazájuktól távol élnek? És mit tudnak ők tenni a magyar nyelv ápolása érdekében?

A magyar nyelv ápolása – a nyelvek folyamatosan változnak

Tudvalevő, hogy minden nyelv, ami még élő, azaz vannak olyan emberek, akik rendszeresen használják, változik.

Ez a változás legtöbbször egy lassú folyamat, és nem szándékos kezdeményezés. A nyelv egész egyszerűen alkalmazkodik a használóihoz. Az pedig, hogy az egyes változások negatívak vagy pozitívak, nem lehet eldönteni: egyszerűen csak bekövetkeznek.

Persze vannak olyan törekvések, amelyek szándékos változtatásokat eredményeznek. Ezeknek a célja kifejezetten az adott nyelv jobbá tétele, ápolása. Valószínűleg ilyen nyelvújító mozgalmak a legtöbb országban előfordultak már, és időről időre meg is ismétlődnek. Nálunk a legismertebb nyelvújító mozgalom Kazinczy nevéhez kapcsolható*, szinte biztos, hogy minden magyar ember hallott már róla.

A magyar nyelv ápolása – hogy soha meg ne kopjon emlékezetünkben

Mi a helyzet azokkal, akik nem hazájukban használják – művelik, ápolják – anyanyelvüket?

Ezek az emberek ebben az esetben kisebb csoportokat alkotnak egy idegen nyelvű környezetben. Őket leginkább éppen anyanyelvük tartja össze, és adja nekik a közösségi érzést.

Számunkra, idegenbe szakadt magyaroknak tehát kiemelten fontos nemcsak a magyar nyelv ismerete és folyamatos használata. De ezzel együtt egy kötelesség is jár: ránk hárul annak ápolása is. Ezzel érhetjük el ugyanis, hogy közösségünkben mindig élő, friss, jól és könnyen használható maradjon a mi magyar nyelvünk.

Szerencsére ez a „kötelesség” semmi olyan „feladat”-ot nem kíván meg tőlünk, ami kellemetlen vagy nehéz lenne. Ugyanis azt, hogy megfelelően ápoljuk a magyar nyelvet, legkönnyebben úgy érjük el – ha folyamatosan használjuk.

És van még egy nagyon fontos eszközünk a magyar nyelv folyamatos ápolásához.

Nemzetközi Magyarra Hangolva nyári tábor 2022

Mátraszentlászló 2022. augusztus 14 – 19. Adj életre szóló élményt külföldön élő gyermekednek Magyarországon! 6 nap, 5 éjszaka a magyartanulás jegyében. Mindezt játékosan, könnyedén, barátokkal, testvérekkel festői környezetben.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.