3. mese: A bolhabőr cipő

Volt egyszer, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, ahol a kis kurta farkú malac túr, volt egyszer egy király. S ennek a királynak volt egy gyönyörűséges szép leánya.

 

Hát ez a leány kényelmeskedett egy reggel az ágyban, nem volt még felkelve, s egy bolha odaugrott a kezére. Hű, hamar ő is utánakap, s megcsapja a bolhát, s megfogta.

– Na, ez aztán – azt mondja – egy fürge állat, mégis meg tudtam fogni.

De gondolta magában: nem öli meg, hanem elhelyezi ő jó helyre ezt a kis állatot. Belé is tette a zsírosbádogba.

Hát az a bolha ott jól élt, jó konyhára került. Mind nőtt, nőtt, hát már vagy három hónap elteltével akkorára nőtt a bolha, hogy mikor meglátta a kisasszony, akkorát kacagott, mert nem fért már a nagy zsírosbádogban: a zsírt már mind kiette, elemésztette.

Elmegyen hamar a tímárhoz s odahívja, hogy menjen el hozzá, mert valamit akarna mutatni is meg kérdezni is tőle. Menyen a tímár. Kifedi azt a nagy bádogot, s mutatja:

– Na kérem, tessék megnézni ezt az állatot.

– Mi az Isten csodája, sose láttam ilyet.

– Ez bizony egy kis bolha. S megnőtt, lássa, mekkorára.

– Hajjaj, az igaz.

– Na, én csak azért híttam ide: nem tudna ebből a bőrből, ha megnyúzzuk, csinálni nekem egy pár cipőt? Aztán, tudom istenem, senkinek sem lesz bolhabőr cipője, csak nekem.

– Dehogynem – azt mondja a tímár. – Nagyon szépen kikészítem, aztán egy suszter majd megcsinálja cipőnek.

– Jól van, kérem.

Hamar a bolhát agyoncsapja, lenyúzta a bőrit, s elvitte, kikészítette. Addig a királykisasszony megegyezett a suszterrel. Csináltak belőle neki egy gyönyörűséges szép cipőt. Ha-haj, aztán igazán szép cipő volt!

Ekkor aztán azt mondja az apja a királykisasszonynak:

– Már elég nagy vagy, édes leányom, férjhez kellene menjél. Kihirdetem az országunkban, hogy aki számít a kezedre, jöjjön, s kérjen meg.

– Hát édesapám, mást hirdessen, egész mást. Éppen azt, aki kitalálja, hogy miféle bőrből van a cipőm, én ahhoz menyek feleségül.

Na aztán uram isten, kerültek aztán kérők: jöttek-mentek hercegek, grófok, királyok, még válogatott cigánylegények is, de biza senki ki nem találta. Volt közöttük egy szép, gyönyörű grófi fiú. Az annyi mindent találgatott, az annyi mindent beszélt összevissza, de nem találta ki. De a királykisasszony meg is szerette ezt: olyan sokáig beszéltek együtt, biztatta a királyleány: de még csak próbálja, de még csak találja. Már mindenki el volt menve, már a kaput is bezárták, már azt hitték, hogy idegen több már nincs benn a palotában.

Hát a kisasszony mind tartotta vissza beszéddel, hogy csak találja, és még csak gondolkozzék, meg így, meg úgy. Hát a kapu bézáródott, kiment volna a grófi fiú, de már bé volt zárva a kapu. Gondolkozott, hogy már ott aluszik: elbújik, elrejti magát valahova. Holnap aztán megint találgatják a cipőt, s ő is béáll a sorba.

Hát, gondolta magában, nem is az lesz a jó. Belopózik a kisasszony szobájába. Sikerült is belopózni, elbújt hamar egy szekrénybe. Na már a királykisasszony nem is sejtette világért sem. Lefeküdt, s mikor vetette le a cipőjét, akkor aztán mondja a szobaleányának:

– Na ez aztán egy cipő! Ezt ugyan senki ki nem találja, hogy bolhabőrből van. Jöhetnek számtalanszor, jöhetnek a világ minden tájáról, senki ki nem találja, hogy ez bolhabőrből van.

Elaluszik a királykisasszony, aztán szépen csak sikerült valahogy, kilopódzott a grófi fiú a szekrényből. Aztán másnap reggel jöttek már, sorakoztak a többik, minden hercegek, minden királyfiak, hogy találják ki a cipőt. Ő is ügyesen béállott a sorba. Mikor reákerült a sor, elkezdi hangosan mondani:

– Én bizony tudom, hogy miből van a királykisasszony cipője. Az bizony nem másból, tisztán bolhabőrből!

Akkor aztán még tapsot vert reá a királykisasszony:

– Az, az, az, igaz!

Mert hát tetszett neki is a grófi fiú.

Aztán akkor már papot híttak, megesküdtek, nagy lakodalmat csaptak. Éltek nagy boldogan, még most is élnek, ha meg nem haltak.

Forrás: Varga Domokos: Ritkaszép magyar népmesék

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

43 válasz

 1. Minden mesét úgy olvasok, hogy ne csak a 10 éves fiam hallja, hanem a 15 éves lányom is. A mai mesét is szerettük 😊

 2. Nagyon kedves kis mese 🙂 Lányom készíti mindegyikhez a saját kis rajzát. 🙂 Köszönjük.

 3. Gyerekként is bírtam ezt a mesét, főleg a magyar népmesés rajzfilmsorozatban. Azóta olvastam már, meg láttam is jópár másik verzióját. A Basile féle a Pentameronból például elég durva, de sejtettem, hogy ide a kedvesebb verzió kerül.

 4. Ezzel a mesével a kislányom 2020 -as mesemondó versenyen dicséretet kapott!❤Kovászna

 5. Én nem ismertem ezt a mesét.Nagyon tetszik.Holnap elmesélem az ovisaimnak!

 6. Sajnos ahogyan a 2. mesét sem, ezt sem sikerült megnyitni. Sem beírva, sem bemásolva a jelszót, nem nyílik. 🙁

 7. Nagyon tetszett a gyerekeknek,a kislányom a végén felkiàltott, hogy”ez nagyon jó volt!” És mondta,hogy most olvassam a holnapit 😄 köszönjük szépen 🥰

 8. Anya nem,én igen ismertem a mai mesét a rajzfilm sorozatból. Mindkettőnknek ez a mese a kedvence az eddigi háromból.
  Várjuk a folytatást!! 💕

 9. 7 éves fiamnak többször elolvastam mindé eddigi mesét. Nagyon szereti hallgatni a meséket!!!köszönjük szépen

 10. Nagyon baratsagos mese. 4 eves fiam 3 szor olvastatta el velem es csak kerdezoskodott es nevetett!

 11. Köszönjük szépen, nagyon tetszett,különösen a kisleánykámnak!

 12. Köszönjük szépen az eddigi meséket, minden családtag, a felnőttől a gyerekig szívesen hallgatja😊

 13. Ezt a mesét sem ismertük, de nagyon mókásnak találtuk, köszönjük!
  Várjuk a negyedik mesét!

 14. Érdekes mese volt, az furcsa erősen, hogy bolhabőrből volt a királykisasszony cipője. Én nem viselnék bolhabőrcipőt, undorítónak találom. (Petra 10 éves)

 15. Tipikus népmesei elemekkel találkoztunk. Nagyon tetszett a lányomnak.

 16. Sajnos nem tudom megnyitni a meséket! Egyedül csak a mai, az ötödiket sikerült.

 17. Köszönjük nagyon szépen! A 7 éves kisfiamnak nagyon tetszenek ezek a mesék, bár nem tud nagyon jól magyarul. A vasorrú bábát már többször elmesélte két barátjának németül.
  Köszönjük!

 18. No,ezt se ismertem. De annyira nem is tetszett. Valahogy túl egyszerűen megtudta a fiú,miből van a cipő,szerintem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.