1. mese: A palóc meg az egri nagytemplom

Mikor a híres egri székesegyházat fölépítették, a vidékről sokan bejártak, főleg vasárnap, az új templomnak s a zenés nagymisének bámulására. Többek között Mézes Pesu Istenmezejéről szintén elment Bera nevű fiával a templomoldalba, szekerestül.

– Te, Bera, te csak maradj itt a lovakkal, hogy el ne hajtsák; én bemegyek a misére – mondta Pesu, s azzal bement a templomba. Az érseki mise eltartott tovább egy óránál. Azalatt Bera elunta magát odakint. Rátámadt hát a nagy sokára kijött öregre:

– Hát kelmed mit tátotta olyan sokáig a száját, hiszen már délre jár?

– Hej, Bera Lettél volna csak ott! Ahogy nézegettem a nagy képeket meg ablakokat, hát egyszer csak meghúzzák a csengőt. De olyan nagy volt az, mint nálunk a kisharang! Arra aztán kijött rengeteg sok pap gyertyával! De annyi volt ott, mint kutyában a bolha! Legutoljára pedig kijött egy vén, mérges pap. Azon nyomban igen megharagudott, hogy ő bizony nem misézik. Kapta magát, leült a székre. Odafenn a kóruson meg elkezdtek muzsikálni. Egy nagy, hosszú német meg ott integetett a muzsikusok közt egy bottal, hogy táncoljanak már. De bizony a sok német csak nézegetett egymás szeme közé, de egyikük se merte elkezdeni! Nem vagyok rest, beugrok a közepére, lehajtom a csuhaujjamat, rákezdem a kállai kettőst! No, nem is kellett egyéb! Rámzúdul a rettentő sok német, hogy kidobnak, mert itt nem szabad táncolni. De én sem hagytam magamat, azt mondtam, hogy nem tudtam a szokást, de ha nem szabad, ne muzsikáljanak. Erre aztán otthagytak. De a vén pap csak sehogy sem akart misézni. Egy pap már a könyvet is elébe tartotta, hogy mondja már; de biz az csak vonogatta a vállát, akárhogy hajlongtak is előtte! Egyszer aztán egyik mégis kitalálta a szíve szándékát. Kapta magát, egy nagy tátogó csukafőt a pap fejébe nyomott, egy nagy ezüst kampósbotot meg a kezébe adott. Erre aztán megmozdult a pap, mert már majdnem dél volt; így mondta el nagy nehezen a misét. Odafent meg a kóruson, örömükben, hogy meg tudták mozdítani a helyéből, elkezdtek trombitálni meg kerepelni. Így lett nagy sokára vége a misének. Pedig azt gondoltam, mikor az a sok pap nekiszaladt az oltárnak, hogy úgy elrántják azt a misét hirtelenében, hogy nekem nem is marad belőle. De hát nem is értenek ezek úgy hozzá, mint a mi papunk, mert az egymagában is hamarabb elrántja, ez meg szerszámostól, papostól sem éri végét.

Forrás: Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

86 válasz

 1. Nem ismertem ezt a mesét. A gyerekek számára sok magyarázatot igényel hisz többségük még templomba sem járt soha. Nekem már nincs kis gyermekem akinek meselhetnék de az óvodában nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapos meselesre és főleg a magyar népmesék megismertetésére.

  1. Köszönjük szépen ezt a különleges mesét, mindennap olvasunk a gyerekeknek, de nem ilyesmit… nagyon örültem!

 2. Nagyon nagyon örvendek hogy rátaláltam erre a kihívásra, nem hallotam eddig rolla. A 2 gyerekem nagyon beleélte magát olvasás közben, tetszett nekik és nekem is mert még nem hallottam ezt a népmesét.

  1. Nagyon örülök ennek a mesének, gyermekeim szívesen hallgatták. Számomra ismeretlen volt

 3. Nagyon élveztük a mesét, a pici másfél éves és a nagy 8 éves kislányom is! Nagyon szépen köszönjük! Alíg várjuk a holnapot!
  Szép napot !

 4. Nagyon tetszett. Köszönjük! Ezt még nem hallottuk, olvastuk sosem. 🤗

 5. Nem ismertem a mesét,de jó volt olvasni.Este olvasom el a kisfiamnak.A tegnap megkérdeztem tőle, milyen hangon olvassám,emberi,mese vagy székely bácsi hangon.Ő nevetett, hát székely bácsi hangon..
  .

 6. Nagyon tetszett a mese. Nem ismertem ezt a mesét. Köszönöm szépen.

 7. Szuper mese, én sem ismertem. A gyermekeimnek nagyon tetszett, alig várom, hogy hétfőn és az azt követő napokban, az ovis gyermekeimmel is megismertessem ezt a mesét. 🙂 Köszönöm, hogy lehetővé tettétek ezt a nagyszerű lehetőséget. 🙂

 8. Nem ismerem ezt a mesét, de a 3,5 éves kislányomnak tetszett. Várjuk a többi mesét is!

 9. Érdekes mese! Sosem hallottam. Legalábbis nem emlékszem rá gyerek koromból. Sok mindent el kell magyarázni benne.

 10. Sziasztok.Én sem.hallottam még ezt a mesét vannak benne szavak amit ilyen formában nem.ismertünk.köszönjük.

 11. Elsőseimnek meséltem, nekem is többször meg kellett állnom, több mindent nem értettek benne pl. mise, székesegyház, palóc… (miután mondtam, hogy a palócok ti vagytok, nagyon büszkén hallgatták tovább)
  Dehát ez a lényeg, hogy számukra ismeretlen fogalmakat, élethelyzeteket megismerjenek. Köszönjük, várjuk a többi mesét!

 12. Köszönjük, hogy megismerhettük, nem hallottunk még erről a meséről. 🙂 Nagyon tetszett.

 13. Nem ismertem ezt a mesét. Nagyon tetszett!
  A fiam nyáron minden nap olvasot mesét az olvasás gyakorlása miatt. Először és utána ő olvasta el.
  Köszönöm!

 14. Koszonjuk a meset. Nagyon erdekes volt. Nekem is uj. Varjuk nagy turelmetlenkedve a kovetkezoket 🙂

  :)- ez Mayatol, a kislanyomtol.

 15. Eddig ezt a mesét nem ismertük de nagyon szép mese köszönjük szepen

 16. Koszonjuk a lehetoseget, nem ismerjuk ezt a meset, de jo volt elolvasni/meghallgatni:)

 17. Köszönjük szépen a mesét. Tetszett a gyermekeimnek a mese. Várjuk a következőt. 😊

 18. Jó volt nagyon, és egy kicsit vicces is. Nem ismertük ezt a mesét, de megértettük a lényegét☺

 19. Köszönöm szépen ezt a számomra ismeretlen mesét.
  Hétfőn ezzel kezdjük a napot és a hetet kis tanulóimmal.
  No persze a hét többi napján is.
  Már nagyon várom!

 20. Hàt kellemes meglepetèsben volt rèszünk:kifogott rajtunk e mese.Rengeteget olvastam kislànyomnak,ezt viszont nem ismertük.Mòkàs,vidàm.Lefekvès előtt mindenkèpp mèg egyszer felolvassuk!

 21. Nagyon tetszett a mese,eddig nem hallottam még.
  Nagyon vàrjuk a következő mesèt😉

 22. Ezt a mesét még nem hallottuk / olvastuk és kifejezetten élveztük, hogy a te felolvasásodban is meg lehetett hallgatni. <3 Imádjuk ahogy mesét mondasz. Nagyon várjuk a holnapit, nagy ölelés tölünk!

 23. Nagyon tetszett, bár ezt a mesét nem ismertem. A gyerekeknek ehhez kell egy kis magyarázat.

 24. Köszönjük szépen a mesét, soha nem hallottam még. Elolvastuk és meghallgattuk.🙂

 25. Ismét itt vagyunk és napról napra olvassuk a meséket.
  Nagy jókedvel olvastuk a mai mesét ☺️

 26. Köszönjük a mesét. Egerben lakunk, a nagyszülők meg Istenmezején. Így különösen érdekes volt a Kisfiam számára.

 27. Nagyon tetszett a mese. 🙂 Esti mese volt ma! 🙂 Köszönjük szépen! 🙂

 28. Nagyon tetszett, köszönjük szépen! Várjuk a holnapit is nagy szeretettel☺️

 29. Nem ismertem ezt a mesét, de kacagva olvastam végig. 20 éves koromig ministráltam és ifjúsági kórus tag is voltam, megelevenedett a szemem előtt a tinédzser korom. 🥰 köszönöm

 30. Köszönöm szépen ! Bár a gyermekeim már felnőttek ,örömmel olvastam ezt a kis népmesét ,ami számomra ismeretlen volt .

 31. Én sem ismertem ezt a mesét. De az elsős kislànyom a mese végèn közölte velem, hogy ma a tanító néni ugyanezt a mesét olvasta nekik.

 32. Sosem hallottam meg a meset,de a lanyaimnak tetszett es nekem is . Nem elunk Magyarorszagon ,de annak ellenere nagyon szeretjuk a magyar nepmeseket. Gyakran olvasunk a lanyoknak is esti meset,foleg a mi gyerekkori mesekonyvunkbol. Varjuk nagyon a kovetkezo meset! 😀

 33. Köszönjük a mesét, még én sem hallottam eddig ezt!
  Várjuk a holnapit”

 34. Még nem olvastuk ezt a mesét, pedig már nagyon sok népmesét olvastunk már. Figyelmesen hallgatták a gyermekeim. Köszönjük szépen.

 35. Köszönöm szépen, jópofa mese volt. Nagyon szeretjük Egert, el is képzeltük, ahogy a palócok megérkeznek. Mi járunk templomba, én jókat nevettem rajta, néha a lányom is, de azért néhány dolgot el kellett magyaráznom.

 36. Köszönjük szépen, tetszett. Én egri vagyok, Istenmezején is voltam már 🥰😉

 37. Érdekes mese volt, köszönjük.
  Sok szót nem ismertek a gyermekeim, nem csak azért mert régies, hanem maga a magyar nyelv miatt, ezért kellett a magyarázat. Röviden össze kellett foglalom az elejét, mert nem értették teljesen,de figyeltek és tetszett nekik is. 🥰
  És mindketten azt mondták (6 és 3 évesek), hogy szeretnének templomba menni, és a kórust is megnézni🙂

 38. Ezt a mesét a nagymamám olvasta nekünk, mikor kicsik voltunk. Szerette ezt a mesét, a masik kedvence „A három pösze” volt. Szívmelengető, kedves emléket ébresztett fel bennem. Az ovis lányomnak is tetszett. Várjuk a következő mesét!

 39. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a kihívásra. Nagyon tetszett a mese, nem volt ismerős. Alig várom, hogy a gyerkőceimnek hétfőn a suliba elmeséljem. Köszönöm szépen!

 40. Illyés Gyulának a „Hetvenhét magyar népmese” című könyvéből sokszor olvasunk lányommal. Ez a mese kimaradt. Örülök, hogy most elolvastam lányommal. Jót szórakoztunk! Köszönjük szépen a lehetőséget! Várjuk a többi népmese kihívást.

 41. Anyai nagyanyám harangozó volt. A templombúcsúk, püspökjárások hangulatát idézte fel a mese. Szinte ott voltam.🙂 Nagyon tetszett.

 42. Ezt reggeli körön fogom elmesélni hétfőn reggel az elsősöknek. Ehhez a meséhez kapcsolom majd a beszélgetést, hogy ki milyen misén volt vasárnap, kinek mi tetszett… Köszönöm. 🥰 Nagy segítség a mindennapi mesélésemhez ez a kihívás.

 43. Nagyon tetszett tegnap este kislányomnak a mese, ezt még nem olvastuk 🙂 nagy szerelem a magyar népmese nálunk, minden napra jut egy, a mait már olvasni kell 🙂

 44. Köszönjük a sok befektetett időt, energiát és szeretetet 🙂 ♥
  Az én (nép)mesefaló 6 éves kislányom nem igazán értette ezt a mesét..
  Nekem mókás volt, jót derültem rajta (gyakorló katolikusként elég vicces görbe tükör is volt)
  Ettől függetlenül a kedvét nem szegte, szóval várja következő mesét 🙂

 45. Nekunk sajnos nem tetszett ez a mese, agyerekek hamar feladtak. Remelem a masidik jobban megy majd. Koszonjuk

 46. Én se ismertem ezt a mesét, pedig elég sok mesét olvastam már, mivel hobbiból szeretem kutatni az eredetüket, meg a köztük felfedezhetőek hasonlóságot.

 47. Elmesélem az iskolában a gyerekeimnek.2.osztályosok. Hétfőn kerítek rá időt. 🙂 Szép napot kívánok!

 48. Mi sem ismertük ezt a mesét, pedig Eger és Istenmezeje között lakunk :).

 49. Nagyon tetszett a diákoknak a tréfás jellegű mese, bár szómagyarázatot igényelt a 10-11 évesek számára!

 50. Az osztályommal csak ma kapcsolódtunk a kihíváshoz, így csak ma olvastuk el az 1.mesét. Számomra ismeretlen volt ez a mese, ennek ellenére nagyon tetszett a gyerekeknek és nekem is, főleg a szófordulatok, hasonlatok miatt. Köszönjük szépen.

 51. Nem ismertük a mesét. Átbeszélést követően nem volt vele gond.

 52. Nagyon tetszett a gyerekeknek és nekem is ez a mese. Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.